TERINA

de organe

Ce ingrediente folosim?

Limbă de porc/miel: 2 buc.

Ficat de pui: 500g

Ficat de porc/miel: 1 buc.

Cotlet de porc: 500g

Leuștean: 3 leg.

Pătrunjel: 3 leg.

Mărar: 3 leg.

Ceapă verde: 3 leg

Usturoi verde: 3 leg

Ouă: 7 buc.

Lapte: 1l

Făină: 50g

Pesmet: 50g

Paine albă (franzelă netăiată): 1 buc.

Ienibahar pudră: 1 pliculeț

Piper macinat: 1 pliculeț

Ulei floarea soarelui: 400ml

Sare după gust:

Cum se face?

Pasul 1

Carnea și organele se spală și se curăță de excesul de grăsime, tendoane sau vinișoare. Puteți folosi și rinichi sau alte organe precum splină sau plămâni. Pentru cele ce vă deranjează din punct de vedere al gustului pregnant, le puteți fierbe în lapte.

Pasul 2

Se pregătesc două oale de fierbere. Una pentru limba care va fierbe la foc mare cu capac cel puțin 2h și una pentru celelalte organe/carne care vor avea nevoie doar de o singură oră. În fiecare oală puteți pune mirodenii pentru inăsprirea aromelor (piper boabe, foi de dafin, cimbrișor, rozmarin), dar și câte o lingură de oțet pentru a ajuta la frăgezire. Evitați să puneți sare în acest stadiu.

Pasul 3

Într-un ibric se pune apă la fiert. Se fierb 4 ouă fix 5 minute și jumăte. Timpul se cronometrează din momentul în care se pun ouăle în apă clocotită. Ouale se scot în apă rece cu gheață și se curăță odată ce sunt reci.

Pasul 4

Odată ce sunt fierte, toate bucățile de carne se răcesc în apă rece, se scurg și se taie cubulețe, exceptând ficatul de pui care se pasează ca un piure fără adaos lichid.

Pasul 5

Toate verdețurile se taie la cuțit la mărimea dorită, de preferat cât mai mici, ca să se întrepătrundă bine aromele în amestec. Se adaugă la carne, împreună cu 2 ouă amestecate cu furculița.

Pasul 6

Miezul de pâine se separă de coajă și se hidratează în lapte rece. Se scurge de excesul de lapte și se amestecă cu carnea. Se asezonează cu sare, piper și ienibahar, după care se amestecă bine, până la omogenizare.

Pasul 7

Pregătim 3 tăvițe cu 50g făina, cu un ou bătut bine și cu 50g pesmet.

Pasul 8

Cu amestecul de carne formăm 8 bile egale pe care le aplatizăm între palme. Pentru fiecare ou vom folosi câte 2 bile aplatizate. Așezăm în palmă o bilă aplatizată și o întindem până ajunge la grosimea uniformă de 1cm. Punem oul fiert și acoperim cu cea de a doua bilă aplatizată, astfel încât să formăm un ou. Strângem cu grijă astfel încât să formăm cât mai bine oul și să strângem carnea în jurul oului fiert. Dăm totul prin făină, apoi prin ou și la final, prin pesmet.

Pasul 9

Preîncălzim uleiul la 160 de grade C și prăjim "oul" timp de 6 minute. Putem pudra oul cu boia dulce sau cu sare, și îl putem servi cald sau rece. Poftă bună!

Poftă bună!